Trelleborg – Groningen – Amsterdam

Rutt: Trelleborg – Groningen – Amsterdam
Enkel reslängd: 65 mil / 6,5 timmar
Passar extra bra för: Dig som vill upptäcka en unik atmosfär och kunna susa fram på lättkörda vägar bland tulpaner och väderkvarnar.

Om Groningen

Groningen är Amsterdam nordligaste storstad med över 200 000 invånare varav en fjärdedel är studenter. Detta ger staden en ung och trivsam atmosfär med massvis av saker att se och göra. Kombinera detta med ett vackert historisk arv, ett mycket bra museum och härliga shoppingmöjligheter så har du en prima destination i norra Nederlänerna. Att ta sig runt med bil är enkelt och boende kan variera mellan allt från en mysig bed and breakfast till större hotell. Annars finns det gott om parkeringsmöjligheter strax utanför staden där du kan parera gratis (som till exempel parkeringen ”Sontweg”).

Sevärdheter

Även fast en stor del av staden bombades hårt under andra världskriget 1945 består fortfarande många monument och vackra byggnader. Nedan kan du få tips på några sevärdheter att förgylla tiden med;

 • Groningen museum – enastående arkitektur och makabra utställningar. Blev utsedd till en av de fem mest progressiva konstutställningarna i världen och ändrar ofta sina tillfälliga utställningar.
 • Aa-Kerk är en kyrka i medeltida stil som sträcker sig så långt tillbaka som till 1425. Idag används inte längre kyrkan för religiösa ändamål men är öppen för besökare.
 • Kanaltur – upptäck arkitektur, historiska byggnader och viktiga punkter i staden via en av de många kanalerna. Guidade turer avgår hela tiden.
 • Hortus Haren – den mest imponerande botaniska trädgården i hela Nederländerna. Ett gigantiskt komplex. Du vet väl att Nederländerna är känd för sina tulpaner?

Om Amsterdam

Säga vad man vill om Amsterdam men att det är en välkänd stad råder det ingen tvekan om. Oavsett vilken ålder, målgrupp eller typ av besökare man tillhör så har staden något för alla. Här hittar du allt ifrån kontroversiella gator såsom Red Light District där fönsterprostitution trängs med pubar till lugna och harmoniska utefik. Staden har någonting för alla helt enkelt. Amsterdam är som kanske mest känt för sina otroliga kanaler, vackra pastellfärgade byggnader och liberala befolkning. Att det är en unik atmosfär råder det ingen tvekan om. Ett tips kan vara att parkera bilen i Haarlem eller Utrecht och sen ta tåget in till Amsterdam – så slipper du trängas!

Sevärdheter

Amsterdam är fyllt av sevärdheter;

 • Dam Square – Det stora torget mitt i staden går inte att missa. Omgivet av enorma byggnader och ett stort monument. Häftigt, stökigt och pulserande.
 • Anne Franks hus – Alla känner vi nog till Anne Frank och här i Amsterdam kan du kliva in i det autentiska huset där hon faktiskt bodde under andra världskriget. Allmänbildande och samtidigt en historiskt häftig känsla.
 • Red Light District – Ett måste i Amsterdam. Oavsett åsikt om skyltprostitution så är gatorna längsmed kanalerna enastående vackra och charmiga. Ta ett glas vin eller ät en måltid i Chinatown.
 • Van Gogh Museum – Vincent Van Goghs samlade verk i det officiella Van Gogh Museumet. Otroligt spännande och häftigt med en inblick i denne mans intressanta och till viss del tragiska livshistoria. En spännande resa där känslor blandas med konst.

För mer information:
Amsterdam reseguide

 

Färdväg

Nyfiken på hur man tar sig via Trelleborg till Amsterdam? Så här gör du!

 • Ta färjan från Trelleborg till Rostock (nattfärja eller dagsfärjan beroende på din planering)
 • Från Rostock till Groningen är det cirka 40 mil och tar 5 timmar
  • Ta med personbevis eller pass
  • Ta med giltigt svenskt körkort
  • Bilens registreringsbevis
  • Ta med första hjälpen låda
 • Från Groningen till Amsterdam är det ungefär 15 mil och tar cirka 1,5 – 2 timmar att bila till.